Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varázslatos faterápia

2010.04.04

Varázslatos faterápia

Erőt ad a természet

Ha búskomorság gyötör, vagy csak fel szeretnénk töltődni energiával, menjünk ki a természetbe! A fák ugyanis csodás energiákat közvetítenek fáradt testünknek.

A nyugati civilizált ember számára furcsa módszernek tűnhet a faterápia lelki békénk megőrzésére, a rossz hangulat elűzésére. Pedig ezt a technikát már az ősi kelta, ógörög és római emberek is alkalmazták. Később a módszer eljutott Németországba is, ahol évtizedek óta kutatja Manfred Himmel szakember. Rájött, hogy a fák varázslatos, gyógyító energiával rendelkeznek, ráadásul a jótékony hatású földsugárzást is felerősítik. Azokon a területeken, ahol a Föld különleges energiákat közvetít, a fák gyógyító hatása többszörösen kisugárzik. Hazánk ráadásul különösen alkalmas hely a faterápia alkalmazására, hiszen a Föld szívcsakrája a Pilisben található. Szakemberek szerint az, aki odalátogat, különleges harmóniát érzékel, miközben gyorsan feltöltődik energiával. Nem kell azonban elutaznunk az éltető fák energiáinak átvételéhez: egyszerűen keressük meg az otthonunkhoz legközelebb eső parkot, és már kezdhetjük is testünk energetizálását!

Varázslatos faterápia

 

Öleljük meg a fákat!

Zöld növények között mindenki jobban érzi magát, mint sivár környezetben. Gondoljunk csak arra, mennyivel jobb érzés egy virágokkal teli irodában dolgozni, mint egy olyan helyiségben, ahol egyetlen növény sincs. A fárasztó, egész napos munka után sokan már attól is megnyugodnak, ha elmehetnek az erdőbe, vagy néhány percig sétálhatnak egy parkban, mélyen beszippantva a friss levegőt. A fák nem pusztán arról gondoskodnak, hogy folyamatosan oxigént termeljenek, törzsüket átölelve gyógyító energiákkal töltik fel szervezetünket. Ne szégyelljük magunkat tehát, ha kedvünk támad kipróbálni a faterápiát, egyszerűen öleljük meg a számunkra legszimpatikusabbat, és érezzük, ahogyan megfáradt testünk és gondterhelt lelkünk néhány perc elteltével fellélegzik.

Így meditáljunk a fával 

1. Válasszunk magunknak egy fát. Lehetőleg idős – és persze egészséges lombkoronájú, törzsű – fát keressünk.

2. Próbáljunk meg úgy elhelyezkedni, hogy testünk minél nagyobb felülete érintkezzen a fa törzsével, vagyis a homlokot, a mellkast, a hasat és a térdet is próbáljuk „odatapasztani” a fához. Ne legyünk görcsösek, álljunk lazán.

3. Bal kezünket a korona, jobb kezünket a gyökerek irányába fordítsuk, és érintsük a kart is a fa törzséhez.

4. Lélegezzünk nyugodtan, ritmusosan, egyenletesen. Csukjuk be a szemünket, és érezzük, amint a fa energiája átáramlik testünkbe.

5. 10-15 perc elteltével háttal is érintkezhetünk a fával, tehát a gerincet is nekitámaszthatjuk.

6. Hetente érdemes legalább kétszer-háromszor megismételni a fákkal történő meditációt.

Fontos! A faterápia lényege a testi-lelki feltöltődés. Ne válasszunk olyan pózt, amely kényelmetlen számunkra, hiszen akkor testünk az ellazulás helyett inkább görcsbe rándul. Ha nem tudjuk, hogyan helyezkedjünk, az is elegendő, ha egyszerűen átöleljük a fát. Szintén nem érdemes a perceket számolni. Annyi időt töltsünk a fánál, amennyi kellemes számunkra.

Jó tudni! A fa gyógyító energiái reggel a lombkoronában, este pedig inkább a gyökérben erősebbek.

Bölcs, öreg fák

A faterápiát már néhány wellness-szállodában is szívesen alkalmazzák a kimerült vendégek energetizálására. Derry Márta, az egyik exkluzív, röjtökmuzsaji szálloda igazgató asszonya szerint számos vendég azért keresi fel a helyet, mert annak ősfaparkja különleges energiákat közvetít. „Kertünk parkjában érdekes jelenségre figyeltek fel az idelátogatók. Hatalmas ősfák nőttek, közel egymáshoz, szabályos kört alkotva, ami a természetben csak akkor fordul elő, ha egy terület mentes minden káros energiától – árulja el az igazgató asszony. – Éppen ezért ezen a helyen gyakran tartunk meditációs órákat, de az idelátogatók arról is beszámolnak, hogy még a fák alatti egyszerű üldögélés is óriási energiával tölti fel a szervezetüket.”

Találjuk meg az igazit!

Minden fafajta más-más területekre hat, így a fa típusát is érdemes figyelembe venni a választásnál.

Varázslatos faterápiaBükk
Az egyik legerősebb energetizáló hatással rendelkező fa. Elűzi a depressziót, a rosszkedvet, segíti a pozitív gondolatok áramlását. Frissítő, növeli a munkabírást és az állóképességet, csillapítja a fejfájást.

Gesztenye
A szerelmi bánat és a csalódottság elűzője. A szorongást nyugalomra cseréli, az anyagcserét élénkíti. Fokozza a vérkeringést, így energetizáló hatású is.

Hárs
Egy kis lelkierőért forduljunk e fához, ugyanis az érzelmi problémák legjobb orvosa. Szintén segít úrrá lenni a szerelmi bánaton.

Nyírfa
Erősíti a megérzéseket, segíti a jó és a rossz energiák közötti különbségtételt. Segít leküzdeni a szorongást, a félelmet, a pánikot. Vizelethajtó, vesetisztító hatású, bőrbetegségekre is kiváló.

Tölgyfa
Egyes kutatók úgy vélik, a tölgyfa erősíti pozitív tulajdonságainkat. Emellett javítja a vérkeringést, segíti a szervezet tisztulását, mert beindítja a méregtelenítő folyamatokat.

Fenyő
Kiváló idegesség ellen, nyugtató hatású. Tisztítja a légutakat, segít orvosolni a reumatikus panaszokat.

Cseresznyefa
Azoknak ajánlott, akik igaz szerelmet keresnek, ugyanis bámulatos a szerelem- és vágyfokozó hatása. Emellett oldja a gátlásokat, erősíti az önbizalmat.

Fűzfa
Segíti a gyermekek szellemi és fizikai fejlődését, enyhíti a depressziós tüneteket. Egyesek szerint az agressziót is csökkentheti.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.