Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ ÁLMOKRÓL

2009.01.06

Jó reggelt! Hajnalban felriadtam egy nyomasztó álomból. Nem tudnám leírni mi volt ez, de még mindig  a hatalmában tart. Elindultam böngésző körútra, s ezt találtam, megosztom Veletek.

Kép

Mit üzennek az álmaid?

Az álmoknak régóta fontos szerepet tulajdonítunk, ám az álomkutatás még mindig gyerekcipőben jár. Abban egyetértenek a tudósok: az álmokra szükségünk van a lelki egészség megőrzéséhez. De vajon hogyan születnek az álmok? És mi lakozik üzeneteik mögött? A kutatások azt mutatják, hogy minden ember álmodik. Tehát az is, aki egyáltalán nem emlékszik az álmaira. A vizsgálatok szerint vannak olyan emberek, akiknek a tudattalanját és a tudatos elméjét szinte átjárhatatlan fal választja el egymástól. Ők hiába álmodnak, álmaik nem jutnak át ezen a falon, így ébredés után semmire nem emlékeznek. Emiatt azonban nem fenyegeti őket károsodás. A felmérések szerint ezek az emberek gyakran sikeres vezetők vagy sportolók. Ha nem álmodunk, egészségünk bánja

Az álmokat létrehozó REM-alvás létfontosságú. Aki nem álmodik, előbb-utóbb beteg lesz. Álmainkon keresztül oldjuk fel ugyanis lelki feszültségeinket és próbálunk megbirkózni feldolgozatlan benyomásainkkal. Az álmok általános funkciója, hogy szövevényes módon visszaállítsák pszichikus egyensúlyunkat. Az álomkutatók rájöttek, hogy az éjszaka első felének álmai inkább a valósághoz kapcsolódnak, és többnyire az előző nap eseményeit idézik fel. Az éjszaka második felében, hajnalban látott álmok kevésbé kötődnek a napi történésekhez, sokszor teljesen irreálisak. Mégis ezek az álmok azok, amelyekre másnap leginkább emlékszünk. Érdemes is figyelni rájuk: amilyen különösnek hatnak, olyan fontos üzeneteket továbbítanak tudatalattinkból.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.