Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


D E B R E C E N / 1 4.

2009.01.05

 

METAKERESŐ
Orvos-biológia
Agrártudomány
Bölcsészettud.

 


 
       Az Egyetemi Könyvtár története

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) 1918-ban nyílt meg a közönség számára 10 000 kötettel. Az intézmény 1932-ben a központi épület befejezése után költözhetett végleges otthonába, az egyetem külön könyvtári célra tervezett részébe, melyet 2 millió kötet és több száz olvasó befogadására terveztek. A szépen fejlődő gyűjtemény 1932-ben megközelítette a 100 000 kötetet. Nagyobb mérvű gyarapodás 1935 után következett; a második világháború utolsó évében négyszeresére nőtt a debreceni Egyetemi Könyvtár könyv- és folyóirat állománya.

Az intézmény történetében döntő jelentőségű esemény volt, amikor megkapta a kötelespéldány-gyűjtés jogát és feladatát (1952), majd 1997-ben a könyvtári törvény megerősítette nemzeti könyvtári jellegét. Magyarország második könyvtáraként részesedik a hazánkban megjelent könyvek és periodikumok mellett a zenei nyomtatott, hangzó dokumentumok, CD-ROM-ok, aprónyomtatványok köteles példányából. A központi épületben lévő terek szűkössége miatt 1987-ben könyvtári célra átalakították a volt Egyetemi Templomot. A felújított épületbe került a Hírlap,-és Folyóirattár, a Zeneműtár, valamint a kézirattári különgyűjtemény.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára 2001. január 1-től egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi szervezet. Az egységes menedzsment alatt működő, hét tudományos könyvtár alkotta intézmény közös feladatokat szolgál, különös tekintettel az információhoz való korszerű hozzáférésre az egyetem minden polgára számára. Nemzeti gyűjtőkörű nyilvános könyvtár. Országos és regionális feladatkörű könyvtárként a Magyarországon kiadott minden dokumentumtípusból kötelespéldányban részesül. 

Az elmúlt évek során a könyvtár a nyomtatott dokumentumok mellett fokozottan törekedett a modern információhordozók beszerzésére. Országos konzorcium tagjaként vagy helyi előfizetéssel az Egyetem polgárai minden tudományterület fontos külföldi tudományos folyóiratának teljes szövegű vagy bibliográfiai adatbázisában kereshetnek (EBSCO, WEB of Science, Elsevier folyóiratok, Biological Abstract, PsycINFO, Jstor stb).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.