Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


D E B R E C E N/ 19.

2009.02.04

Oktatási, nevelési intézmények

Debrecen közoktatási intézményrendszerében mintegy félszáz óvoda, csaknem negyven általános iskola és közel harminc középiskola működik. Jelentősebb részük fenntartója a város önkormányzata, emellett vannak egyházi fenntartású és alapítványok által működtetett intézmények is.
Valamennyi óvoda saját nevelési programmal, egyéni arculattal rendelkezik. Közülük négy intézmény látja el a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelését is. Egy óvodában a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek rehabilitációs célú foglalkoztatása történik.
Bőséges az általános iskolák választéka is. Így a szülők beirathatják gyermeküket elsősorban természettudományos műveltséget, informatikai ismereteket nyújtó, alapfokú művészeti ismereteket, a testnevelést, az idegen nyelveket magas óraszámban oktató iskolákba.  A gyermekek sportfoglalkozásokon, képzőművészeti szakkörökben, színjátszó-csoportokban is kiteljesíthetik tehetségüket, képességeiket.
Debrecen város magas színvonalon gondoskodik a sajátos nevelési igényű gyermekekről is. Két gyógypedagógiai módszertani intézményben történik az értelmi és érzékszervi fogyatékos gyermekek fejlesztése. Három általános iskolának van diákotthona is.
A középiskolák sorában gyakorló, két tannyelvű, a reál, illetve a humán tantárgyakat nagyobb óraszámban oktató gimnázium is található. Egyházi középiskolák is működnek a városban (a katolikus és a református egyház gimnáziumai). Emellett építészeti, gépészeti, elektronikai, informatikai, zeneművészeti, közgazdasági, vegyipari, egészségügyi, kézművesipari, élelmiszer-és vendéglátóipari ismereteket is szerezhetnek az arra szakosodott középiskolákban tanulók.
 Debrecenben nagy hagyománya van a felsőoktatásnak. A Kossuth Lajos Tudományegyetem 2000-ben egyesült a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel, a Debreceni Agrártudományi Egyetemmel, a hajdúböszörményi Wargha István Pedagógiai Főiskolával, az Ybl Miklós Műszaki Főiskolával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolával – így jött létre a Debreceni Egyetem.  A debreceni felsőoktatás kiemelkedő intézménye a Hittudományi Egyetem és a Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola is. Mindkettőt a Református Egyház működteti.

Hasznos cikkek

2009. február 4., szerda
Ráhel, Csenge

Infobox

Debrecen Megyei Jogú Város Polgarmesteri Hivatal
Humán Főosztály
Oktatási Osztály
4024 Debrecen, Kálvin tér 11.

Telefon:517-600
Fax: 511-682

Email: oktatas@ph.debrecen.hu



 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.