Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


D E B R E C E N/ 20.

2009.02.04

Színházak


Debrecen színházi életének gazdagsága párját ritkítja a magyar vidéki városok körében. Két kőszínháza, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház mellett, számos amatőr- és alternatív színház is hozzájárul a város színházi életének változatosságához. A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő Csokonai Színház a debreceni színjátszás központi műhelye. A dráma, tác- és operatagozattal működő, három játszóhellyel is rendelkező színház rendkívül gazdag repertoárja minden korosztály számára kínál igényes előadást. Klasszikus operák, népszerű operettek, musicalek, a világirodalom híres színjátékai ugyanúgy megtalálhatók a műsorában, mint a kortárs magyar irodalom drámái. A városban található Közép-Európa egyik legszínvonalasabb bábszínháza, a Vojtina, mely nem csupán színházi produkciókkal, de tematikus játszóházakkal és kiállításokkal is várja a közönséget.
Tovább

Múzeumok, galériák


A Debrecenbe látogatók egyik legkedveltebb célpontja a Déri Múzeum Munkácsy-termében lévő világhírű Krisztus-trilógia, ugyanakkor érdemes felkeresni az Irodalmi Múzeumot és a Holló László Emlékmúzeumot is. A város bővelkedik a főként magántulajdonban lévő kortárs galériákban, emellett Debrecen büszkélkedhet a vidéki Magyarország legnagyobb kiállítótermével a Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Debrecen zenei élete

Debrecenben a hivatásos zenélésnek több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak. A Kollégiumi Kántust 1739-ben alapította Maróthi György, a híres matematikaprofesszor. A 18-19. században az intézményi keretek között folyó zeneoktatás tovább bővült. Megnyitotta kapuit a városi zeneiskola, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és a Zeneművészeti Egyetem, később Konzervatórium, amely ma a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Ezekben az intézményekben a színvonalas zeneoktatásnak köszönhetően, számos fiatal tehetség és mára nemzetközileg is elismert művész tanult.

Részletek

Zenekarok

A város fenntartásában álló professzionális zenekar, a Debreceni Filharmonikus Zenekar mellett jelentős szerepet tölt be a szintén nagy múltra visszatekintő Lyra Szimfonikus Zenekar. Zeneművészeti Egyetemnek saját szimfonikus zenekara és további öt együttese van, közülük az egyik legnépszerűbb a Sonus Ütősegyüttes, de egyre ismertebb a Phoenix Kamarazenekar, a Rézfúvós Együttes és a Vonószenekar is.
Részletek

Kórusok

Debrecen zenei életét legkarakteresebben a páratlanul gazdag kóruskultúra jellemzi. Több tucat kórus működik a városban. Közülük legismertebb a világ egyik legjobb énekegyütteseként számon tartott, csaknem fél évszázados múltra visszatekintő Kodály Kórus. Kétévente Debrecenben rendezik a Bartók Béla Nemzetközi Kórusfesztivált, a legrangosabb magyarországi kórusversenyt.
Részletek

Zeneszerzők

A városhoz kötődő zeneszerzők közül ki kell emelni a Kossuth-díjjal is kitüntetett Kocsár Miklóst, az elektroakusztikus zene nemzetközi szinten is elismert alkotóját, Pongrácz Zoltánt, és Keuler Jenőt, aki a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés- és zeneelmélet-tanára és tanszékvezetője, majd az intézmény igazgatója volt 1997-ig.
Részletek

Népzene

A néphagyományok ápolását a városban számos együttes és közösség vállalta magára. Az országosan is elismert csoportok rendszeres résztvevői a hazai fesztiváloknak és bemutatóknak, ahol nem csak Hajdú-Bihar megyei, hanem az ország más pontjairól származó, sőt gyakran határon kívüli - erdélyi, felvidéki - gyűjtésekkel lepik meg a közönséget.
Részletek

________________________________________________________________________

Színházi élet Debrecenben


Debrecen színházi életének gazdagsága párját ritkítja a magyar vidéki városok körében. Két kőszínháza, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház mellett, számos amatőr- és alternatív színház is hozzájárul a város színházi életének változatosságához.

Részletek

A Csokonai Színház története


1865 őszére megnyitásra készen állt a színház épülete. Az ünnepélyes megnyitó október 7-én volt Jókai Mór prológusával, majd Katona József Bánk bánjának ünnepi előadásával. A Prológust Jókainé Laborfalvy Róza adta elő, ugyanő játszotta Gertrudis szerepét, míg Bánk bánt Molnár György, Peturt Rónay Gyula, II. Endrét Együd István alakította.

Részletek

A Vojtina Bábszínház története


Szabó Tibor és Megyeri Béla, a későbbi Vojtina alapító tagjai, 1963-ban az általános iskola bábszakkörében kezdtek el bábozni. Innen hosszú út vezetett a Vojtina Bábszínház megalakulásáig és fennállásának 30. évfordulójáig, nem beszélve azokról a legendás előadásokról, melyek a nézők emkékezetében élnek, játszódnak tovább. Mára a Vojtina, a térség legjelentősebb bábszínháza.

Részletek

 

 

Csokonai Színház

A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő Csokonai Színház a debreceni színjátszás központi műhelye. A drámai, tác- és operatagozattal működő, három játszóhellyel is rendelkező színház rendkívül gazdag repertoárja minden korosztály számára kínál igényes előadást. Klasszikus operák, népszerű operettek, musicalek, a világirodalom híres színjátékai ugyanúgy megtalálhatók a műsorában, mint a kortárs magyar irodalom drámái.

Részletek

Vojtina Bábszínház

A városban található Közép-Európa egyik legszínvonalasabb bábszínháza, a Vojtina, mely nem csupán színházi produkciókkal, de tematikus játszóházakkal és kiállításokkal is várja a közönséget. A Vojtina Bábszínház ma is azon az úton jár, amelyen 1975-ben még együttesként elindult. Évadjaik műsortervét továbbra is a népmesékre, és a magyar klasszikusok alkotásaira építik, de válogatnak a nagy meseírók írásaiból is.

Részletek

KonzervArtaudrium Színházi Műhely

A KonzervArtaudrium 1999 óta működő, állandó társulattal rendelkező színházi műhely. Már a névválasztással is jelzik elkötelezettségüket, útkereső, kísérletező szándékukat. Tagjai – akiknek többsége egyetemista – már régebben foglalkoznak színházzal, éveket töltöttek „kőszínházakban” és megfordultak különböző alternatív színházakban is.

Részletek

Alföld Színpad

Az Alföld Színpad a város színházi életének egyik meghatározó alkotóműhelye. A csoportot 1971-ben Thuróczy György alapította, nagy színházi tapasztalattal a háta mögött, és hosszú ideig ő volt a színpad vezetője, utóda Porcsin László volt, 2005-től pedig Sóvágó Csaba vette át a vezetést. Az elmúlt harminc évben bemutatott előadásaik nagyon sokszínű és sokirányú profilra utalnak. A folklorisztikus műsoroktól az abszurd drámákig, az ókori klasszikusoktól a mai művekig, az írott mű előadásától a szerkesztett játék színpadi megformálásáig, és még tovább lehetne csoportosítani változatos képet mutató produkcióikat.

Részletek

Opera


Az első operaelőadást Debrecenben 1802-ben tartották és százötven évvel később, 1952-ben hozták létre a Csokonai Színház keretén belül  az állandó operatársulatot. A színház az utóbbi években három operabemutatót és két felújítást visz színre évadonként.
Részletek

Jazz


A debreceni jazz-zenének jelentős eredményei vannak és nem mellékes az sem, hogy a Debreceni Jazznapok az elmúlt több mint harminc év alatt nemzetközi hírű rendezvénnyé vált.
Debrecen jazzéletének rangját jól szemlélteti, hogy amikor 2003-ban az European Broadcasting Union Debrecent az európai zene fővárosává választotta, és nagyszabású élő közvetítés-sorozatban mutatta be a kortárs zenét, az improvizáció világát a Debrecen Jazz Együttes, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Debreceni Fesztivál Big Band képviselte.
Részletek

Könnyűzene


Debrecen minden bizonnyal az ország egyik legtermékenyebb könnyűzenei városa.
Számos profi és amatőr zenekar működik a megyében, melyek közül az ismertebbek közé tartozik a Tankcsapda, valamint a Desperado együttes. A zenélni vágyó fiatal tehetségeket karolja fel az immár 15 éves Rocksuli. Az iskola növendékei és a növendékekből alakult amatőr zenekarok rendszeres fellépői a különböző zenei fesztiváloknak, melyek között országosan is jegyzett a Vekeri-tó Fesztivál.
Részletek

 

 

 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.