Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


D E B R E C E N/ 23.

2009.02.04

Debreceni Művelődési Központ

Debrecen önkormányzata 2005. január 1-jétől – a korábbi intézmények átszervezésével – létrehozta a városi közművelődési alapellátást biztosító közművelődési hálózat központját, a Debreceni Művelődési Központot. Ez az intézmény működteti a különböző városrészekben lévő 5 közösségi házat (belvárosi, újkerti, homokkerti, józsai, kismacsi), a Debreceni Mű-Terem Galériát, a Tímárházat, valamint a Honvédtemető és Mauzóleum emlékhelyet. A város legnagyobb közművelődési intézménye kiemelkedően gazdag közösségi – kulturális programot kínál.

Részletek


Belvárosi Közösségi Ház

A Belvárosi Közösségi Ház egyben a DMK intézményi központja. A reprezentatív, patinás, 1075 négyzetméteres felújított, impozáns belső terekkel rendelkező belvárosi közösségi – közművelődési színtér a város szívében található. Az épület a korábbi évtizedekben is fontos kulturális helyszín volt. A jövőben a helyi kulturális, művészeti értékek bemutatására hivatott. Versenyeivel, vetélkedőivel az ifjúság környezeti kultúrájának fejlesztését kívánja előmozdítani, az amatőr alkotóknak motivációs hátteret, információs bázist akar nyújtani.

Részletek


Újkerti Közösségi Ház

Az Újkerti Közösségi Ház (jogelődeivel együtt) 25 éve a 30 ezres újkerti lakótelep közművelődési intézménye. Alkotókörei, tanfolyamai, szakmai rendezvényei és információs szolgáltatásai széleskörű kulturális és társadalmi igényeket elégítenek ki. Rendezvényei, pályázatai nyitottak a lakótelep, és a város érdeklődő polgárai számára. Az intézmény élő kapcsolatrendszert alakított ki a város vonzáskörzetébe tartozó oktatási intézményekkel, önkormányzati és kulturális műhelyekkel, társadalmi szervezetekkel.

Részletek


Homokkerti Közösségi Ház

Debrecenben a homokkerti városrész közművelődésében fontos szerepe van a 2005. június 15-én a Szabó Kálmán u. 68. sz. alatt átadott új közösségi háznak, amely egyben a Debreceni népi együttes székháza is. A Homokkerti Közösségi Ház 422,99 négyzetméterén két klubterem, egy 147 négyzetméteres próbaterem, öltözők, ruhatár és egy viselettár kapott helyet. Átalakítása teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg, több mint 64 millió forintból.

Részletek


Józsai Közösségi Ház

2005. január 1-jétől a Józsai Közösségi Ház – 116,9 négyzetméteren – a Debreceni Művelődési Központ szervezeti keretében működik. A kétszintes házban társalgó, nagyterem és két pinceklub szolgálja a városrész lakosságát. Az intézményegység munkáját helyi vállalkozók, az önkormányzat és civil szervezetek segítik. A házban több felnőtt csoport: nyugdíjasklub, kertbarátklub, helytörténeti kör, díszítőművészeti kör, népdalcsoport, receptklub működik (közülük több már 10–15–20 éves).

Részletek

Kismacsi Közösségi Ház

2005 őszétől felújított, technikai eszközökkel felszerelt, közösségi színteret vehettek birtokukba a kismacsiak. Kismacs Debrecen központjától 10 km-re, a 33-as út mellett található. 1960. október 31-én építették fel a 250 fő befogadására alkalmas kultúrházat, s valósággal a ház köré épült az egykori település. (Korábban külterületi tanyaközpont volt. A lakók egyrészt a debreceni tanyaközpontból, másrészt a kertvárosokból költöztek ide). A rendszerváltás óta már a szuburbanizációs hatások jellemzőek.

Részletek


Csapókerti Közösségi Ház

A közművelődési tevékenysége mellett szociális feladatokat is felvállaló intézmény olyan legendás csoportok otthona, mint az 1968 óta működő Csapókerti Röpülj Páva Kör, a Főnix népi táncegyüttes vagy az Életfa Segítőszolgálat Egyesület. A számtalan kulturális program mellett jogi és pszichológiai tanácsadással is várják a házba betérőket.

Részletek


Vasutas Egyetértés Művelődési Központ

A város egyik legrégebbi kulturális közösségi háza nem csupán sok-sok szakkört, klubot és tanfolyamot kínál, de a színházi repertoárjával is meghatározó helyszíne a debreceni kultúrának. Az önálló bérletes előadás-sorozat szervezése mellett otthont ad a Vasutas Musical Stúdiónak is.

Részletek


Lovarda

A Kassai úti egyetemi campus területén található – a múlt században épült huszárlovardából 1999-ben átalakított – Lovarda Hallgatói Kulturális és Konferencia Központ Debrecenben egyedülálló módon közel 3000 nm-en kínál kulturált művelődési és szórakozási lehetőséget.

Részletek


Diószegi Sámuel Erdei Művelődési Ház

Az oktatóközpont a védett Nagyerdő szélén, szép, erdei környezetben, az autóbuszok Doberdó utcai végállomásától két percre található. Az intézmény elsősorban iskolák számára nyújt programokat, de felnőtt és nyugdíjas csoportoknak is szervez előadásokat, terepgyakorlatokat, hogy bemutassa a Nagyerdő évszakonként változó flóráját és faunáját.

Részletek


 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.