Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


D E B R E C E N/ 24.

2009.02.04

DVSC-TEVA futballcsapat

A labdarúgás története Debrecenben 1902. március 12-én kezdődött. Azóta több mint száz esztendő telt el, mely sikerekben és kudarcokban egyaránt bővelkedett. A csapat története során megjárta az alsóbb osztályokat, s 1993 óta folyamatosan tagja a magyar első osztálynak. Ezalatt az idő alatt egy olyan gárda formálódott Debrecenben, mely már évek óta a honi pontvadászat legmaghatározóbb klubja eddigi három bajnoki címével, magyar kupa győzelmeivel.

Piros-fehér futballkalandok

2006. október 23., hétfő

A múlt század elején még Egyetértés Futball Clubnak hívták a debreceni csapatot, majd 1912-ben létrejött a Debreceni Vasutas Sport Club. A gárda 1920 és 1926 között az úgynevezett Északi Hadi Bajnokságban vitézkedett, aztán 1926-ban létrejött hazánkban a profizmus. Ennek folyományaként a DVSC, a DKASE és a DTE játékosaiból megalakult a Bocskay FC, amely tizenöt esztendeig a város legeredményesebb futballcsapata volt, nevéhez bajnoki bronzérem és kupagyőzelem is kötődik. A negyvenes években azonban a Bocskay megszűnt, így ismét a DVSC lett Debrecen első számú labdarúgócsapata. Ettől kezdve a Loki folyamatosan ingázott az első és a másodosztály között, ennek ellenére a szurkolók soha nem lettek hűtlenek a piros-fehérekhez. A csapat a második vonalban is rendszeresen telt ház előtt játszotta mérkőzéseit a Vágóhíd utcai pályán, majd amikor „kinőtték" azt, a Nagyerdei Stadionban nem ritkán tízezer néző buzdítása mellett zajlottak a mérkőzések. 1979-ben a szocialista sportpolitika városi fúziót hozott létre. Ennek következtében egyesítették a DVSC-t és a DMTE-t, így az új klub neve DMVSC lett. Ám a kényszerházasság nem bizonyult sikeresnek, mert egyik fél sem érezte igazán jól magát a frigyben. A kapocs tíz esztendő után szakadt el, azóta ismét DVSC a Loki hivatalos neve.

A debreceni foci igazi sikerkorszaka 1993-ban kezdődött el. Egy évvel az élvonalba jutás után a klub egykori játékosának, Garamvölgyi Lajosnak a vezetésével bronzérmes lett a csapat a hazai pontvadászatban. 1999-ben és 2001-ben a Magyar Kupát hódította el a gárda. Ennek következtében a Loki a nemzetközi porondra is kiléphetett. Az UEFA-kupában soha nem vallott kudarcot a gárda, hiszen első nemzetközi szezonjában a Bundesliga erős középcsapatának, a Wolfsburgnak a legyőzése volt jelentős fegyvertény, a következő sorozatban pedig a franciák egyik büszkesége, a Bordeaux hajtott fejet a Loki előtt az Oláh Gábor utcai stadionban.

A 2002-2003-as bajnokságban Szentes Lázár vezetőedző irányításával ismét bronzérmes lett a bajnokságban a DVSC. A tavalyi UEFA-kupa kiírásban pedig minden korábbinál zajosabb sikerek következtek, hiszen a csapat a selejtező után két magánál magasabban jegyzett ellenfelet is búcsúztatott. A horvát Varteks és a görög Szaloniki kiverése azt jelentette, hogy a Loki hosszú évek után első magyar csapatként tavasszal is érdekelt maradt a nemzetközi porondon. 2004 februárjában a belga Brugge csak minimális gólkülönbséggel tudott győzni a stílusosan futballozó DVSC-vel szemben, ám a március 3-i hazai 0:0 azt jelentette, hogy a belga sztárcsapat jutott tovább, így a Loki felemelt fejjel búcsúzott. Időközben a 2003-2004-es a bajnoki sorozatban ismét harmadik helyen zártak Sándor Tamásék, az igazi siker azonban a 2004-2005-ös bajnokságban következett, hiszen a hazai pontvadászatot megynyerte a Loki, így 103 éves fennállása során először állhatott fel az együttes a dobogó legfelsőbb fokára!
A DVSC igazgatótanácsa és a tulajdonosok döntése értelmében a csapattal közös megegyezéssel 2004 novemberében szerződést bontott Szentes Lázárral, s helyét Supka Attila foglalta el a debreceni kispadon. Korábban a Békéscsaba együttesét is irányító szakember november 7-én, a Ferencváros ellen debütált, mégpedig sikerrel, hiszen a Loki 2-0-ra győzte le a nagy rivális fővárosi csapatot. 

Élvonalbeli szezonok:   32
Magyar bajnok:  3 (2005, 2006, 2007)
Bajnoki bronzérmes:  3 (1995, 2003, 2004)
Magyar Kupa-győztes:  2 (1999, 2001)
Magyar Kupa-döntős:  2 (2003, 2007)
Szuperkupa-győztes:  2 (2005, 2006)

Cégvezetés - Szakmai stáb
 
Cégvezető: Szilágyi Sándor
Vezetőedző: Miroslav Beránek
Pályaedző: Fieber Péter, Herczeg András
Kapusedző: Mező József
Technikai vezető: Horváth Béla

DVSC női kézilabda

1987, 1995 és 1996. Ezek az évek jelentik a debreceni női kézilabda eddigi csúcspontjait, hiszen a nyolcvanas évek végén bajnokcsapatot, a kilencvenes évek közepén pedig EHF-kupa-győzelmeket ünnepelhetett a DVSC-vel együtt a város. A későbbi szerény esztendők után manapság a visszakapaszkodás a cél a hazai élgárdák közé. Ugyan évről évre a negyedik-ötödik helyet szerzi meg a csapat, ám nemzetközi sikerei bizonyítják erősségét.

Részletek


DKSE férfi csapata

A férfi kézilabda sportágnak sok évtizedes múltra visszatekintő gyökerei vannak Debrecenben. Az aranykort az 1975-ben magyar bajnokságot is nyert Debreceni Dózsa működése fémjelezte azzal, hogy Varga Istvánék rangadóit közel 10 ezer néző szurkolta végig az akkor még szabadtéri Dózsa kisstadionban.

Részletek


Debreceni Egyetem Kosárlabdaegyesület

Debrecenben nagy népszerűségnek örvendő kosárlbadasport éveken keresztül kényeztette szerelmeseit, hiszen sokáig NBI-es csapat is működött a városban. 
Az anyagi gondok miatt ez a klub végül megszűnt, majd Debreceni Egyetemi Kosárlabdaegyesület néven kezdte újra működését. 
A főként fiatal tehetségekből álló DEKE a másodosztályban érett össze s rövid időn belül meghatározó tagja lett a pontvadászatnak. A csapat 2008-ban megnyerte a második ligát, így első nagy sikereként bajnoki címet könyvelhet el. A fiatalok sikere által Debrecennek újra elsőosztályú kosárlabda csapata lett.
Részletek

Debreceni atlétika

A debreceni atlétika jelentős hagyományokra tekinthet vissza. A „klasszikus” időkben a cívisváros klubjaiban számos válogatott csúcstartó sportoló nevelkedett és ért el kiváló eredményeket. Ma pedig a közelmúltban megépült Oláh Gábor utcai stadion jelentheti a sikerek zálogát. A jelen nagy reménységei közül kiemelkedik a hazai rendezésű ifjúsági atlétikai világbajnokságon is vitézkedő gátas, Pistár Szilvia és az 1500 méteren ifjúsági csúcstartó Pásti Edina.

Részletek


Debreceni Gladiators

Hazánkban először Debrecenben alakult amerikai-futbalcsapat, így a gladiátorok mindenképpen úttörőknek számítanak. Magyarországon tehát nincsenek komoly hagyományai a sportágnak, mégis népszerűsége töreltlen, s azt a fajta különleges miliőt próbálja a Debrecen Gladiátors is átörökíteni hazai környezetbe, ami miatt oly népszerű az amerikai foci szerte a világon. Erő, küzdelem, győzni akarás. Jelenleg 38 igazolt játékossal rendelkezik a csapat, de folyamatosan keresik a fiatal tehetségeket.  

Részletek


Debreceni Hokiklub

A 2006-2007-es szezonban negyedik alkalommal szerezte meg az OB II bajnokság elsőségét a DHK. Legfőbb céljuk az, hogy mire a saját nevelésű játékosaik elérik a 18. életévüket, akkorra egy olyan biztos lábakon álló felnőtt csapat várja őket, amire felnézhetnek, aminek eredményeit követ­ni tudják, és ainek tagjai közé bekerülve stabil szereplői lehetnek a felsőháznak.

Részletek


Debreceni Búvárklub

Az 1958-ban alakult Debreceni Víziklub Egyesület előbb MHSZ Debreceni Könnyűbúvár Klubra, majd 1992-ben Debreceni Búvárklubra változtatta a nevét. Az egyesület fő profilja kezdetben a vízi túrázás volt, ám egy ajándékba kapott palack és reduktor, valamint egy saját készítésű uszony és szemüveg egyre inkább a búvárkodás felé terelte a tagok érdeklődését.

Részletek


Debreceni Tollaslabda Club

Talán nem tudja mindenki, hogy létezik egy olyan sportág, amiben szinte bombameglepetésnek számít, ha nem a debreceni csapat nyakába akasztják a szezon végén a bajnoki aranyérmeket. Nos hát, aki nem tudná, annak elmondjuk: a tollaslabdáról van szó...

Részletek


2009. február 4., szerda
Ráhel, Csenge


Infobox

Debreceni Sportcentrum
Szolgáltató KHT
Tel.: (06-52) 514-400. 
Fax: (06-52) 514-418
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nom Du Medicament Pour Avorter Keldybric

(Keldybric, 2019.10.06 02:30)

Viagra Yahoo <a href=http://buycialonline.com>cialis price</a> Kamagra Sales Australia Zithromax Doxycycline

Debrecen Viola u 4

(Somogyi Tibor, 2009.09.21 15:39)

A fenti nacionálét amely a fociról szól ajánlom elolvasásra a Kósa Lajos polgármester úrnak. tulajdon képpen hogyis állunk a a hagyományokkal, ide értve a Bocskay Fc is !Debrecenben nagyon régen a foci debreceni Nagyerdőben zajlott.